Werk aan je merk in crisistijd

5 adviezen waarmee je als merk het verschil kunt maken

 

Een purpose-merk werkt aan het realiseren van een ideale wereld, een wereld die groter is dan de markt en die de hele maatschappij omvat. Maar wat als je markt en de maatschappij onder druk staat? De toekomst is ook voor veel purpose driven bedrijven best onzeker. Maar uit onderzoek blijkt dat blijven werken aan je merkpositionering en -strategie in crisistijd juist voor veel betrokkenheid zorgt en dat je merk er sterker uit komt. Daar zijn verschillende manieren voor. En die lees je in het onderstaande artikel.
Werk aan je merk in crisistijd advies 5
1. Blijf werken aan het fundament van je merk

‘In tegenstelling tot wat vaak wordt geloofd (en gedaan) is het economisch slim om te blijven investeren in marketing en reclame in tijden van een recessie’ stelt Fons van Dyck in Adformatie. Hij baseert zich op onderzoek naar de grote recessies van de afgelopen 100 jaar. Onder de voorwaarde dat het merk in crisistijd in winkels of online beschikbaar is, kan het effect zelfs groter zijn dan normaal. Want mensen zoeken in tijden van onzekerheid naar houvast. Door dan aanwezig en betrokken te zijn als merk, wekt dat vertrouwen. Volgens van Dyck is een crisis ‘een moment van de waarheid voor elke relatie tussen een merk en zijn klanten.’ Heldergroen oprichter Sander Veenendaal ziet het als volgt: ‘Als het koud is en jij straalt een warm gevoel uit, breng je veel vertrouwen.’

Maar bovenal komen sterke merken veel beter door een crisis heen. Kijk dus juist in crisistijd naar je merkpositionering en merkstrategie, welke rol jij in de maatschappij speelt en hoe jij op zo’n moment bij kan dragen.

Ideale Wereld-model Reclamebureau Heldergroen
Wil je investeren in je merkpositionering, merkstrategie en het goed funderen van je merk? Start dan met de online Ideale Wereld-sessie.
Innovatie crisistijd crisis strategie merkstrategie
2. Innoveer en blijf bereikbaar

Beschikbaar blijven is dus van essentieel belang. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw product of dienst toegankelijk blijft? Innoveer en ga op zoek naar andere manieren om je afnemers te bedienen. Restaurants die gaan bezorgen zijn hier een voorbeeld van. Het kan zijn dat je product (tijdelijk) flink verandert. Of dat je deuren weet te openen voor de ontwikkeling van nieuwe technologie die eerder gesloten bleven. Want moeilijke tijden zorgen ook voor versnelling van nieuwe ontwikkelingen en oplossingen.

Volgens innovatie-expert Eelko Huizingh van de Rijksuniversiteit Groningen is dat volkomen logisch: ‘Deze crisis dwingt bedrijven ertoe om na te denken of de manier waarop ze bezig zijn wel de goede manier is. De huidige situatie is zo afwijkend dat mensen hun weerstand moeten laten varen. Het is niet meer de vraag of je het leuk vindt, wij hebben geen keus meer.’

Merken met een sterk maatschappelijk fundament en een heldere merkstrategie hebben hierin een voorsprong. Want als je fundament en dus je merkpositionering klopt, blijft ieder uitstapje in je businessmodel onlosmakelijk verbonden met je merk.

3. Verbind je merk met de maatschappij

Zo’n maatschappelijke merkpositionering begint met de vraag: ‘Wat zou je in de ideale wereld met je merk willen bereiken?’ 75% van alle consumenten vindt immers dat bedrijven een positieve bijdrage zouden moeten leveren aan maatschappij, milieu en welzijn van mensen. Zo blijkt uit de resultaten van Dossier Duurzaam. Laat dus zo veel mogelijk mensen aanhaken op die ambitie. Daarmee veranker je je merk stevig in het maatschappelijk speelveld. En neem je jouw interne organisatie daar in mee. Zo creëer je draagvlak, binnen én buiten. En dat biedt oprecht houvast en oplossingen voor consumenten.

Want tijdens en na een crisisperiode ziet de wereld er anders uit, mensen maken andere keuzes en gaan anders consumeren. Hierdoor is het nog belangrijker dat merken tijdens een recessie hun waardepropositie, merkstrategie, waarden en missie opnieuw onder de loep nemen en communiceren.

Met de Ideale Wereld-sessie helpen we je om dit maatschappelijke fundament voor jouw merk te bouwen of te versterken. Deze sessie is nu ook digitaal beschikbaar. Vraag hier een Ideale Wereld-sessie aan.

merkpositionering positionering merk markt maatschappij Heldergroen
Employer brand purpose Bedrijfscultuur cultuurverandering
4. Creëer een magnetische bedrijfscultuur (ook remote)

Oké, je hebt geïnvesteerd in het fundament van je merk – van je merkpositionering en merkstrategie – én een manier gevonden om je klanten te blijven bedienen op een manier die aansluit bij hun veranderde behoeften. Maar hoe zorg je ervoor dat je merk, dat je net zo goed verankerd hebt in je bedrijfscultuur, blijft leven in de organisatie als je op afstand werkt? Hoe houd je je cultuur magnetisch en je medewerkers betrokken?

Een magnetische cultuur maak je door je werk en met je merk. Uit het ‘Employer Brand-onderzoek 2018’ van Randstad blijkt dat 96% van de Nederlandse werknemers vindt dat overeenkomst tussen persoonlijke waarden en bedrijfscultuur een belangrijke factor is om ergens met tevredenheid te werken. Sterker nog: 80% van de respondenten geeft aan dat ze een bedrijf specifiek hebben verlaten vanwege de bedrijfscultuur. Wanneer – in tijden van crisis – een bedrijfscultuur onder druk komt te staan, heeft dat dus een directe impact op het werkgeluk én het personeelsverloop.

Dus, hoe versterk je in crisistijd je bedrijfscultuur? Ontwikkel samen nieuwe rituelen, bijvoorbeeld een dagelijkse gezamenlijke kick-off via Zoom. Vertrouw én bouw voort op de aantrekkingskracht tussen het ideaal waar jouw merk naar streeft en een ieders purpose. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de interne campagne waarmee we de organisatiewaarden van VodafoneZiggo verankerden van management tot werkvloer. Door te blijven betrekken, vrijheid te geven en te doen, creëer je bewijs en maak je bijzondere momenten mee. Daarmee bouw je een merk en een merkverhaal dat gaat werken als een magneet op alle vlakken.

5. Maak jouw merkimpact meetbaar

Transformeren met een crisisbestendige merkpositionering en merkstrategie vanuit de Ideale Wereld-sessie is een reis die je samen maakt. En daarbij wil je natuurlijk ook meten of je de goede kant op beweegt, ook kwantitatief. Maar hoe doe je dat op een inspirerende manier? Heldergroen ontwikkelde hiervoor de Purpose Progress Indicator (PPI). Daarmee laat je zien met welke eenheden je de voortgang haar het realiseren van de purpose van jouw merk meet. De PPI fungeert als een KPI op weg naar jouw BHAG (Big Hairy Audacious Goal) waarvan Jim Collins al aantoonde dat ondernemingen die zo’n doel hadden geformuleerd veel beter presteerden dan organisaties die dat niet hadden. Bij het bepalen van jouw PPI fungeren de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN als leidend kompas.

Wil je meer weten over met welke PPI jouw merk in crisistijd het verschil kan maken? Neem dan even contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Impact meten purpose merk SDGs
merkpositionering merkstrategie strategische sessie Heldergroen

Marketeers zijn de visuele cortex van de samenleving. Zij kunnen met marketing de nieuwe wereld visualiseren waardoor we met z’n allen de nieuwe wereld kunnen realiseren. Werk dus aan je merk en visualiseer hoe deze nieuwe wereld er ‘aan de andere kant’ uit kan zien.