Lekker luie leesvakantie

Lezen is reizen zonder je te verplaatsen. En daarom misschien wel de prettigste vorm van reizen. Niet urenlang wachten op vertraagde vluchten om vervolgens opgepropt slechte wijn en nog slechter voer geserveerd te krijgen. Of in de file te staan op de Route de Soleil. Met een oververhitte airco. Jengelende kinderen op de achterbank omdat de iPad leeg is. Om nog maar te zwijgen over busreizen. Nee, gewoon lekker languit op de bank, of buiten in de tuin, op het balkon, op een ligstoel, voetjes omhoog, een glas ijskoude pastis, of iets tropisch met zo’n papieren parapluutje (of is dat een parasolletje?) binnen handbereik – en vertrekken. Jezelf verliezen in zinnen van mensen wier werk het is je te vermaken en te laten verwonderen. Hey! Ho! Let’s go!
Boekentips - Lekker Luie Leesvakantie
Boekentip Jordi - Heldergroen
Jordi, designer, tipt ‘De Wereld van Sofie’ van Jostein Gaarder

De Noorse Gaarder schreef een boek geschikt voor zowel jong als oud, waar op geraffineerde wijze de geschiedenis van de westerse en oosterse filosofie wordt behandeld. Niet stoffig, saai of zwaar, maar luchtig en speels, verweven in een verhaal over de veertienjarige titelpersoon en de mysterieuze filosofieleraar Alberto Knox. Het is een internationale everseller en er werd ook een film, een musical, een bordspel en, jaja, een cd-rom gemaakt over het boek.

Boekentip Tiesja - Heldergroen
Tiesja, office- en HR-manager, tipt ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman

Behoeft weinig introductie want er zijn inmiddels een paar miljard exemplaren verkocht van Bregman’s talkshow all access pass over de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. De conclusie van het boek zit al in de titel: de meeste mensen deugen én de meeste mensen doen wat ze doen omdat ze denken dat dit het beste is. En dat past best wel goed bij Heldergroen ook: wij helpen merken en organisaties positieve beweging tot stand te brengen en iets wezenlijks beters toe te voegen aan de wereld.

Boekentip Myrthe - Heldergroen
Myrthe, strateeg, tipt ‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet)’ van Philippa Perry

Dit praktische boek met een verdraaid catchy titeltje (ook fijn af te korten als H.B.W.J.W.D.J.O.H.H.G.E.J.K.B.Z.D.J.H.D.) geeft je geen tips over hoe je je kind langer laat slapen, beter laat eten of hoe je hem of haar gehoorzamer laat zijn. Een verfrissend boek dat gaat over gelukkig opgroeien in een veilige omgeving. Perry is psychotherapeut en schrijver, en verbonden aan The School of Life. Ze oordeelt niet, houdt de lezer een spiegel voor zonder belerend te zijn, en roeptoetert de positieve boodschap dat gedrag altijd aan te passen is. Myrthe is er zelfs van overtuigd dat dit boek ook interessant is voor mensen zónder kinderen. Tel uit je winst.

Boekentip Marjolein - Heldergroen
Marjolein, ook strateeg, tipt het volledige oeuvre van Haruki Murakami

Murakami behoort tot de meest gelezen schrijvers ter wereld. Eigenlijk is dat best gek als je kijkt naar zijn werk: een magisch-realistisch universum waar de banaliteit van het dagelijks leven (het gaat soms alinea’s lang over het bereiden van simpele maaltijden) wordt gecombineerd met mystieke intriges, thrillerachtige plotlijnen en volstrekte vaagheden die zo weids meanderen dat je je soms afvraagt waar het schip strandt. En dan is er ineens geen schip meer. Als je nog nooit iets van hem hebt gelezen, dan is ‘Norwegian Wood’ een toegankelijke eersteling. Wil je direct de full on Murakami madness, dan verwijzen we je door naar ‘Hard-boiled wonderland en het einde van de wereld’. Dat gezegd hebbende: bijna alles wat de beste man publiceert is charmant, grappig, ontroerend, spitsvondig en spannend.

Boekentip Niels - Heldergroen
Niels, copywriter, tipt ‘House of Leaves’ van Mark Z. Danielewski

Mark Z. Danielewski schreef een krankzinnige stoeptegel van een roman die absolute bombast, inktzwarte horror, net iets te zelfingenomen spierballenproza, typisch Amerikaanse bravoure, uit de bocht vliegende kunstgrepen en visuele trucage combineert tot iets dat niet weg te leggen is. Kitsch, breedsprakig, pretentieus, meeslepend. Plot: een verhaal in een verhaal in een verhaal, dat letterlijk alle kanten opgaat (je moet soms helemaal naar het einde van het boek doorbladeren omdat je naar een appendix verwezen wordt, voetnoten duren soms pagina’s lang, en zo kunnen we nog wel even doorgaan). Het voert te ver om te vertellen waar het over gaat en dat is ook helemaal niet wenselijk, je moet het zelf meemaken. Duik in het diepe.

Boekentip Jan - Heldergroen
Jan, DTP’er, tipt ‘De Vijfhoek door andere ogen’ van Hans Smit

Een beetje ‘Wij van WC-eend adviseren: WC-eend’ (Jan ontwierp de prachtige bijgevoegde historische kaart) maar kom op, kniesoor die daarop let. Net uitgekomen en inmiddels dus vers in de boekhandel. Het is een (geschiedenis)boek over de bijzonderste buurt van Haarlem: de Vijfhoek. Het bevat verhalen van lang en nog veel langer geleden, een mix van persoonlijke impressies en een beeldende beschrijving van de historie van deze markante wijk. Een wandeling door de tijd, kortom. Ook de moeite waard voor mensen die ergens anders wonen.

Boekentip Siebe - Heldergroen
Siebe, copywriter, tipt ‘Wij zijn ons lichaam’ van Aldo Houterman

Aldo Houterman is iemand die zichzelf filosoof durft te noemen en normaliter moet je met een heel grote boog om zulke mensen heen lopen, maar hij houdt ook van wielrennen en daarom gunnen we hem het voordeel van de twijfel. In dit boek leer je je lichaam beter begrijpen en gebruiken. Aan de hand van sprekende voorbeelden uit de sport maar ook de psychologie, filosofie, literatuur en schilderkunst schetst Houterman een beeld dat laat zien dat ons lichaam in staat is om te luisteren naar een situatie zonder dat we er bewust over nadenken. Je lichaam als intelligent systeem met een instinct voor context en de handelingssnelheid van een machine. Een beetje zoals die ene goal van Bergkamp tegen Newcastle in 2002.

Boekentip Sander - Heldergroen
Sander, oprichter, tipt ‘Climate – A New Story’ van Charles Eisenstein

Goed, het is niet het meest swingende boekje om te lezen in dat rubberen zwembadje dat je net met je mond hebt opgeblazen omdat de pomp stuk was, maar het is wel belangrijke en leerzame kost. Eisenstein schrijft met autoriteit over klimaatverandering en beargumenteert met een heldere visie en open blik hoe we de ecologische verwoesting van onze planeet tegen kunnen gaan. ‘Climate – A New Story’ schetst the bigger picture, kijkt vooruit en komt met soms onverwachte inzichten. Helaas wel bij uitstek een boek dat men koopt maar nooit leest. Tijd om daar verandering in aan te brengen.